@Work Goes Happy -messut 2019

Ura ja työ

Uravalmentajana haluan arvatenkin pysyä ajan tasalla suomalaisen työelämän kehityksestä ja uusista tuulista. Aina on myös hyvä päivittää omaa näkökulmaa ja hakea uutta ajateltavaa. Niinpä käyn vuosittain useammassa tähän aihepiiriin liittyvässä seminaarissa tai työelämää koskevassa tapahtumassa, joissa myös saan tavata kollegoita matkan varrelta ja tulee luotua uusiakin tuttavuuksia.

Osallistuin tiistaina 26.3. Helsingin Oopperatalolla järjestetyille Work Goes Happy -messuille, joiden pääteemoina ovat työhyvinvointi ja työelämän kehittyminen. Samalle päivälle sattui myös työeläkeyhtio Varman asiakastapahtuma Finlandia-talolla, jossa työhyvinvointi ja työelämän kehitys olivat niin ikään teemoina. Aamupäivän vietin sitten WGH-messuilla ja keskellä päivää kävin kuuntelemassa muutaman luennon Finlandia-talolla. Sitten palasin vielä takaisin WGH-messuille kuuntelemaan suomalaisen työhyvinvoinnin johtamisen pioneerin, Marja-Liisa Mankan luentoa. Voi kuulostaa aikamoiselta haipakalta, mutta tosiasiassa kaksilla messuilla sukkulointi toi luentojen väliin mukavan happihyppelyn, eli omasta työhyvinvoinnista tuli siinä samalla huolehdittua melkeinpä vahingossa, kun ei koko päivä mennyt istuskellessa.

 

Halusin kerätä tähän muutamia poimintoja ja oivalluksia Work Goes Happy -messuilta. Toivottavasti nämä herättävät ajatuksia myös sinussa.

Olet ehkä jo aiemmin kuullut tai lukenut, että omaa työtään tuunaamalla tai hieman muokkaamalla omasta työstä on mahdollista tehdä mielekkäämpää. Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakasella oli tarjota tähän useita mahdollisia tapoja. Tässä niistä muutamia:

– työn muokkaaminen omien vahvuuksien ja kiinnostuksen kohteiden suuntaiseksi

– oman työroolin laajentaminen tai muuttaminen.

– voimavarojen ja haasteiden lisääminen.

– työn ja vapaa-ajan välisten rajojen muuttaminen.

Koetko, että sinulla on mahdollisuuksia muokata työtäsi haluamaasi suuntaan?

Omien vahvuuksien kartoitus

Työhyvinvoinnin johtamisen dosentti Marja-Liisa Manka puolestaan ilahdutti piristävällä puheenvuorollaan ja muistutti, miten paljon omalla asenteellamme voimme vaikuttaa siihen, miten oman elämämme koemme. ”Se, mihin huomio kiinnittyy, kasvaa.” Hän nosti myös esille onnellisuutemme ja samalla työssä jaksamisemme esteitä, joita hän kutsui ”sisäisiksi hiostajiksemme”. Näitä voivat olla esimerkiksi kiire, pessimismi, täydellisyydentavoittelu tai toisten miellyttäminen. Jokaisella on varmasti omat kompastuskivensä. Tunnistatko omasi? Itse olen saanut työstää erityisesti omaa taipumustani täydellisyyden tavoitteluun ja opetella hyväksymään itseni ja tekemiseni aiempaa ymmärtäväisemmästä näkökulmasta. Myös sillä, miten itselleen päänsä sisässä juttelee, on valtava merkitys.

Messuilla oli tarjolla myös erilaisia neurotieteiden ja teknologian tuomia ratkaisuja oman stressitason tarkkailuun ja uudenlaisen, rauhallisemman mielentilan löytämiseen arjessa. Marja Vihervaara piti lyhyen tietoiskun neurocoachingista, jonka avulla koulutetaan aivoja löytämään stressittömämpi tila.

Kaiken kaikkiaan oli upeaa huomata, miten monet asiantuntijat tekevät kukin omalla osaamisalueellaan kaikkensa, jotta me täällä Suomessa voisimme paremmin myös työpaikoilla.

Entä jos omien asenteiden tarkastelu, työn tuunaaminen tai edes keskustelu työpaikalla omista toiveista ei auta, vaan aina vain harmittaa mennä töihin? Silloin on varmasti hyvä pysähtyä miettimään, voisiko yhtenä vaihtoehtona olla työpaikan vaihto, alan vaihto tai vaikkapa opintovapaa. Mikä olisi itselle se oikea polku? Uravalmentajalta saa sparrausta juuri tällaiseen pohdintatilanteeseen, sekä työvälineitä ja tukea itselle oikeanlaisen urasuunnan löytämiseen.

 

29. maaliskuuta, 2019

Kiinnostaisiko tämä ystävääsi? Laita jakoon!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jätä kommentti