Urajumi

Et ehkä viihdy nykyisessä työssäsi ja koet päivittäin ikäviä tunteita, kuten ahdistusta ja turhautumista työssäsi tai työtä ajatellessasi. Mahdollisesti mielessäsi on ollut jopa työpaikan- tai alanvaihto, muttet tiedä, mitä sinun oikein pitäisi tehdä tai mihin suuntaan lähtisit. Olet siis jumissa epämukavassa tilanteessa. Tällaista tilannetta kutsutaan myös urajumiksi.

Mistä ikävältä tuntuva tilanne johtuu?

Syitä voi olla monia. Tässä muutamia esimerkkejä:

-et pääse käyttämään työssä vahvuuksiasi tai koet, ettet enää pääse kehittymään

-työ ei ole arvojesi mukaista

-työ voi tuntua yksitoikkoiselta tai se ei ole sinulle riittävän kiinnostavaa

-työyhteisössä on ylitsepääsemättömältä vaikuttavia ongelmia

Voi myös olla, että kaipaat uusia haasteita – tai päinvastoin: työ voi olla tämänhetkisessä elämäntilanteessasi liian kuormittavaa. Yhtä kaikki, työ tuntuu jollain tasolla sinulle vääränlaiselta. Mietit ehkä, voisitko käyttää tietojasi ja taitojasi johonkin muuhun, jossain muualla tai olla hyödyksi toisenlaisissa työtehtävissä. Et kuitenkaan pääse ajattelussasi eteenpäin, vaan ajatuksesi pyörivät kehää. Koet olevasi jumissa.

Mistä sitten lähteä liikkeelle?

  1. Voit aloittaa kirjaamalla ylös asiat, jotka sinua nykyisessä työssäsi ahdistavat tai harmittavat.
  2. Mieti myös, onko jokin näistä asioista sellainen, josta voisit keskustella esihenkilön tai työkavereiden kanssa.
  3. Kun saat selkiytettyä ajatuksiasi siitä, mistä urajumisi siihen liittyvät tuntemukset johtuvat, sinun on helpompi nähdä, mitä tarvitsisit voidaksesi paremmin, ja mitä sinun kannattaisi seuraavaksi tehdä. Kirjaa ajatuksesi ylös.

Uusi työ

Joskus uudenlainen, mielekkäämpi työnkuva voi löytyä saman organisaation sisältä tai vain omaa työnkuvaa muokkaamalla. Toisinaan tämä ei riitä, vaan kyseeseen voi tulla työpaikan- tai alanvaihto tai uusien, toivotunlaista työtä kohti vievien opintojen aloittaminen.

Tarvittaessa voit saada lisää merkittävää apua urapohdintoihin, ajatustesi kirkastamiseen ja työnhakuun uravalmentajan kanssa työskentelystä. Olen FM, KM, uravalmentaja Anna Rossi. Teen uravalmennuksia myös etänä esimerkiksi Teamsin ja Zoomin välityksellä. Jos kaipaat eteenpäin vievää apua oman urasuunnan löytämiseen tai työnhakuun, ota rohkeasti yhteyttä! 

Anna Rossi, uravalmentaja

Lataa tästä vinkit urajumista eteenpäin pääsemiseen:

9. kesäkuuta, 2021

Kiinnostaisiko tämä ystävääsi? Laita jakoon!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jätä kommentti