Oletko miettinyt, mitä merkityksellinen työ sinulle tarkoittaa?

Entä mitä eroa on työn merkityksellisyydellä ja työn tärkeydellä?

Vuosien saatossa on ollut kiinnostavaa nähdä, miten työn merkityksellisyys koostuu eri ihmisillä eri asioista.

Merkityksellinen työ voi myös tarkoittaa eri asioita eri elämänvaiheissa.

Onkin tärkeää, että selvität, millainen työ on juuri sinulle merkityksellistä. Onko sinulle tärkeää päästä toteuttamaan tiettyjä arvoja työssäsi? Haluatko nähdä työsi vaikutukset? Vai onko toimiva työyhteisö sinulle kaikki kaikessa?

On myös tärkeää, ettei työn merkityksellisyyttä sekoiteta työn tärkeyteen. Lähes jokaisen työn voi nähdä olevan tärkeää. Sen sijaan on eri asia, kokeeko työn tekijä sen itselleen merkitykselliseksi.

Mitä työn merkityksellisyys sitten eri ihmisille tarkoittaa?

  1. Joillekin työ merkitsee elämäntehtävää, jolla he toivovat olevan merkitystä ja vaikutusta laajemminkin.
  2. Toiset taas haluavat tehdä työtä, jonka he kokevat itselleen kiinnostavaksi ja joka ei kuitenkaan vie liikaa aikaa ja energiaa, jolloin aikaa ja voimia jää myös perheelle ja vapaa-ajan viettoon.
  3. Jollekin paras työ voi olla sellainen, jonka voi selkeästi jättää taakseen työpäivän päätyttyä.
  4. Tärkeää voi toisaalta olla esimerkiksi se, että saa olla työyhteisössä mukana luomassa myönteistä ilmapiiriä.
  5. Toisille merkityksellinen työ taas on sellaista, jossa työn vaikutukset näkyvät nopeasti.
  6. Joku taas haluaa ottaa haltuun abstrakteja kokonaisuuksia ja nähdä koko kuvan. Kyse voi olla esimerkiksi työskentelystä organisaation johtotehtävissä. Samalla voi olla tärkeää pysyä kiinni myös konkreettisessa, ruohonjuuritason toiminnassa.

Tunnistatko itsesi joistain yllä olevista kuvauksista?

Uravalmennuksessa lähdetään liikkeelle jokaisen työn merkityksellisyyden määrittelystä yksilöllisesti. Tarkastelemme muun muassa, millaiset asiat motivoivat ja innostavat sinua sekä mitkä ovat tärkeimmät arvosi.

Jotta voit kokea työn merkitykselliseksi pitkällä tähtäimellä, sen on oltava omien arvojesi mukaista. Lisäksi useimmat kokevat työnsä mielekkääksi, kun se on aidosti kiinnostavaa ja kun siinä pääsee monipuolisesti hyödyntämään omia vahvuuksiaan.

Miten mielekkääksi koet nykyisen työsi?

Kun olet selvittänyt itsellesi omat työn merkityksellisyyden kriteerisi, myös mahdollisen uuden työn hakemisesta tulee helpompaa ja innostavampaa.

Parhaimmillaan pääset työhakemuksen kirjoittamisessa jopa flow-tilaan, kun huomaat omien kiinnostuksen kohteidesi, arvojesi ja määrittelemiesi merkityksellisyyden elementtien kohtaavan hakemasi työn kanssa.

Mitä luulet, miltä tuntuu astella työhaastatteluun, kun työ, jota olet hakemassa, on juuri sinulle oikeanlainen, arvojesi mukainen ja aidosti sinua innostava? Sellainen, jonka koet itsellesi merkitykselliseksi. Millainen energia sinusta silloin välittyy työnantajalle?

Kuten huomaat, on tärkeää, että pääset itse määrittelemään, mikä tekee työstä juuri sinulle merkityksellistä.

Tässä prosessissa uravalmentaja voi auttaa sinua. Uravalmennuksessa saat tukea ja eväitä sen selvittämiseen, mitä ovat omat työn merkityksellisyyden kriteerisi, ja mikä olisi juuri sinulle oikeanlainen työ. Sellainen, joka sopii yhteen myös muun elämäsi kanssa.

Olen FM, KM, uravalmentaja Anna Rossi. Teen uravalmennuksia myös etänä esimerkiksi Teamsin ja Zoomin välityksellä. Olen toiminut uravalmentajana vuodesta 2014, ja voin ilokseni todeta, että lähes jokainen valmennettavani löytää itselleen oikean ja merkityksellisen suunnan työskenneltyään kanssani. Jos kaipaat eteenpäin vievää apua oman urasuunnan löytämiseen tai työnhakuun, ota rohkeasti yhteyttä!

Anna Rossi, uravalmentaja

2. joulukuuta, 2023

Kiinnostaisiko tämä ystävääsi? Laita jakoon!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jätä kommentti