Toistuvatko mielessäsi kysymykset: Teenkö todella työtä, jota haluan tehdä? Olenko sittenkään minulle sopivassa, merkityksellisessä työssä?

Joskus voi käydä niin, että aiemmin hyvältä tuntunut työ ei enää innosta. Siinä ei enää ole oikeanlaista haastetta tai se tuntuu muuten vääränlaiselta. Voi käydä myös niin, että työ kuormittaa nykyisessä elämäntilanteessa liikaa ja stressaavat ajatukset valuvat myös vapaa-ajalle. Olet jopa saattanut vaihtaa työpaikkaa ja pian huomaat, ettei työ olekaan sinulle oikeanlaista.

Miten tunnistat itsellesi vääränlaisen työn?

Työpäivän aloittaminen tuntuu ahdistavalta pakkopullalta, mutta jatkat samaan malliin kuin ennenkin, koska uskot pärjääväsi, kuten tähänkin saakka.

  • Työn ajatteleminen aiheuttaa stressiä etkä nauti työsi tekemisestä.
  • Työpäivän jälkeen on tyhjä olo tai päässä surisee miljoona asiaa
  • Stressi tai ahdistus työasioista kuormittaa myös viikonloppuisin ja vapaalla

Mistä nämä tuntemukset sitten johtuvat? Et ehkä pääse käyttämään työssäsi vahvuuksiasi, tai työ on sinulle liian haastavaa tai liian yksinkertaista. Voi olla, että työ on omien arvojesi vastaista tai organisaation työskentelykulttuuri ei sovi sinulle. Mieti, onko työ ja sen sisältö aidosti sinua kiinnostavaa.

Millaisia vaikutuksia on vääränlaisessa työssä jatkamisella?

Merkityksettömältä tuntuva tai muusta syystä itselle vääränlainen työ on henkinen kuormitustekijä, joka lisää työuupumuksen riskiä. Työuupumus tai sitä edeltävä väsymys ja ahdistus taas heijastuvat muuallekin kuin työelämään, esimerkiksi parisuhteeseen, ystävyyssuhteisiin ja perhe-elämään. Eikö olisi hienoa, jos voisit olla parhaimmillasi entistä useammin niin työssä kuin vapaalla?

Millainen työ sitten voisi olla parempi?

Olet todennäköisesti parhaimmillasi työssä, joka on aidosti sinua kiinnostavaa, jossa pääset käyttämään vahvuuksiasi ja joka on arvojesi mukaista. Työn olisi oltava myös haastavuudeltaan kuormitukseltaan sopivaa juuri sinulle. Myös työpaikan ilmapiirillä ja työympäristöllä on merkitystä. Lisäksi työn ja vapaa-ajan olisi oltava tasapainossa.

alanvaihto

Mistä lähteä liikkeelle tilanteen parantamiseksi?

Pysähdy miettimään, minkä asioiden toivoisit olevan toisin nykyisessä työssäsi.

Mieti, onko sinun mahdollista vaikuttaa sinua harmittaviin asioihin esimerkiksi keskustelemalla esihenkilösi tai työkavereidesi kanssa.

Jos et pysty itse parantamaan tilannetta, etkä näe selkeästi, mihin suuntaan sinun kannattaisi seuraavaksi edetä, uravalmentaja voi auttaa sinua selkiyttämään ajatuksiasi ja löytämään itsellesi uuden suunnan sekä merkityksellisen, sinua aidosti innostavan uuden työn, jossa pääset käyttämään vahvuuksiasi.

Voit saada lisää merkittävää apua urapohdintoihin, ajatustesi kirkastamiseen ja työnhakuun uravalmentajan kanssa työskentelystä. Olen FM, KM, uravalmentaja Anna Rossi. Teen uravalmennuksia myös etänä esimerkiksi Teamsin ja Zoomin välityksellä. Jos kaipaat eteenpäin vievää apua oman urasuunnan löytämiseen tai työnhakuun, ota rohkeasti yhteyttä! 

Anna Rossi, uravalmentaja

 

Lataa tästä vinkit urajumista eteenpäin pääsemiseen:

18. maaliskuuta, 2022

Kiinnostaisiko tämä ystävääsi? Laita jakoon!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jätä kommentti