Koetko lomilta töihin palattuasi ahdistusta, lähtökitkaa vai innostusta?

 

On luonnollista, että paluu töihin loman jälkeen ei aina innosta, olipa työ sitten kuinka mielekästä ja merkityksellistä tahansa. Työnteko kun edellyttää yleensä aivan erilaista mielentilaa ja vuorokausirytmiä kuin lomailu.

Ensimmäisinä viikkoina voi olla hankalaa saada työnteon rytmistä ja jopa työn sisällöstä kiinni. Ajatukset lähtevät helposti harhailemaan, ja oman työidentiteetin löytyminen voi viedä aikansa.

Sain itse ainakin ottaa itseäni niskasta kiinni palatakseni arkirutiineihin, esimerkiksi sähköpostiviestien läpikäyntiin, ja hetken kesti siinäkin, että löysin loman jälkeen tutun valmentajaminäni, lomalla kun olen erityisesti puoliso, äiti ja ystävä.

Uutta virtaa ja kokemusta työni merkityksestä olen saanut ensimmäisinä työviikkoina erityisesti valmennettavien kohtaamisista ja heidän oivallustensa seuraamisesta. Valmennettavan sähköpostiviesti siitä, että hän oli juuri saanut toiveidensa mukaisen työpaikan, ilahdutti ensimmäisellä työviikolla myös. Nyt muistan taas, miksi tätä työtä teen!

Työhön sisältyvät, vähemmän motivoivat rutiinit kuuluvat asiaan, ja niihin on helpompi tarttua, kun näkee, mikä niiden merkitys on kokonaisuuden kannalta.

Jos asiat ovat työn mielekkyyden kannalta hyvin, ensimmäisten päivien lähtökitkan jälkeen pääsee taas mukavaan tekemisen meininkiin ja työkavereiden seurastakin osaa taas nauttia niin livenä kuin etänä.

Tuskin myöskään on haitaksi, jos ainakin osan loman rennosta mielentilasta pystyy säilyttämään töihinpaluun jälkeenkin. Hyvässä tapauksessa työ alkaa tuntua juuri sopivan haastavalta ja palkitsevalta, ja motivaatiota alkaa taas löytyä. Parhaassa tapauksessa omaan arkeen paluu on loman jälkeen tervetullut muutos.

Jos paluu työpaikalle tai omien työtehtävien ääreen kuitenkin ahdistaa jo loman aikana, ja töihin palattua ahdistus vain pahenee, on syytä pysähtyä miettimään, mistä tunne oikein kumpuaa. Jos tunnistat ahdistuksen itsessäsi, tässä muutamia kysymyksiä pohdittavaksi:

  • Onko työ sinulle oikeanlaista? Onko se sinua kiinnostavaa ja sopivan haastavaa?
  • Entä onko työsi omien arvojesi mukaista?
  • Voitko hyvin osana työporukkaa ja yhdessä tekemistä?
  • Entä saatko työtehtäväsi sovitettua omaan arkeesi ilman suurta stressiä?
  • Jääkö sinulle aikaa ja energiaa nauttia vapaa-ajasta ja vapaapäivistä läheistesi seurassa tai omassa rauhassa?
  • Ehditkö harrastaa niitä asioita, joita todella haluaisit?
  • Mitä muita syitä tunnistat ahdistuksellesi?
  • Onko asioita, joihin voit itse vaikuttaa? Entä sellaisia, joita voisit käydä läpi esihenkilösi kanssa?

Miten voit, jos tilanne jatkuu näin vielä useamman vuoden?

Jos päädyt siihen, että tarvitset jonkinlaisen muutoksen työhösi liittyen, eikä tilanteen läpikäynti esihenkilön kanssa johda toivomaasi lopputulokseen, voit saada merkittävää apua pohdinnoillesi uravalmentajan kanssa työskentelystä. Aiheena voi olla esimerkiksi oman tämänhetkisen työn ja muun elämän yhteensopivuuden tarkastelu, uudenlaisen, itselle sopivamman työn ja urasuunnan selvittäminen sekä konkreettisten askeleiden ottaminen kohti uutta, innostavaa työtä.

Olen FM, KM, uravalmentaja Anna Rossi. Teen uravalmennuksia myös etänä esimerkiksi Teamsin ja Zoomin välityksellä. Olen toiminut uravalmentajana vuodesta 2014, ja voin ilokseni todeta, että lähes jokainen valmennettavani löytää itselleen oikean ja merkityksellisen suunnan työskenneltyään kanssani. Jos kaipaat eteenpäin vievää apua oman urasuunnan löytämiseen tai työnhakuun, ota rohkeasti yhteyttä!

Anna Rossi, uravalmentaja

 

 

 

8. elokuuta, 2022

Kiinnostaisiko tämä ystävääsi? Laita jakoon!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jätä kommentti