Löydä uusi suunta! Uravalmennus Anna Rossi, Uusivisio

Uuden työn etsiminen saati alan vaihto voi tuntua erityisen haastavalta näinä aikoina – mitä siis tehdä, jos oma työ ei tunnu oikealta?

Kohtaamamme maailmanlaajuinen kriisi koettelee meitä kaikkia eri tavoin. Joku joutuu viettämään pitkiä aikoja lomautettuna, toinen taas joutuu irtisanotuksi pitkäaikaisesta tai määräaikaisesta työstään. Osa jopa nauttii etätyöskentelyn tuomasta vapaudesta, vaikka työkavereita ja ihmiskontakteja kaipaisikin. Koska moni asia tuntuu tässä ajassa epävarmalta, voi olla järkevää pitää kiinni omasta työpaikasta, vaikkei työ aina olisikaan mielekästä. Niinpä on loogista, että uuden työn etsiminen tai alan vaihtaminen on asia, jonka mielessään siirtää kauemmas – siihen, kun olemme palanneet takaisin ”normaaliin”. Silti myös korona-aikana etsitään töitä, perustetaan yrityksiä ja rekrytoidaan uusia työntekijöitä. Toisaalta sisäinen pakko pysyä nykyisessä työssä, vaikkei se tuntuisikaan omalta, voi ahdistaa. Voi tuntua siltä, että junnaa paikoillaan, eikä tällä hetkellä edes uskalla haaveilla muusta.

Tänä poikkeuksellisena aikana voi kuitenkin jo suunnitella tulevaa, vaikkei juuri nyt haluaisikaan vaihtaa työpaikkaa.Vaikuttaa siltä, että kesällä tulemme olemaan jo huomattavasti paremmassa tilanteessa kuin nyt. Uuden työn hakeminen tai työpaikan vaihtaminen alkavat tuntua helpommin saavutettavilta tavoitteilta. Mikään ei onneksi estä urapohdintojen tekemistä ja oman urasuunnan kartoittamista jo nyt. Tätä aikaa jopa kannattaa käyttää hyödyksi näille pohdinnoille ja uusien suunnitelmien tekemiselle. Myös mahdollisuus hakea uutta, kiinnostavaa työtä voi sattua kohdallesi pikemmin kuin arvaatkaan.

Uran valinta

Tässä muutamia omaan urasuuntaan liittyviä kysymyksiä, joihin voit miettiä vastauksia, jos tämänhetkinen työsi ei tunnu oikealta. Ajatuksesi saattavat saada aimo sysäyksen eteenpäin, jos vielä kirjoitat vastaukset itsellesi ylös. Näin sinun on helpompi tarttua toimeen ja näet tavoitteesi kirkkaammin, kun on sinulle oikea aika vaihtaa työpaikkaa.

Mitä asioita nykyisestä työstäsi haluaisit ottaa mukaasi seuraavaan työpaikkaan?

Millainen toivoisit uuden työyhteisösi olevan?

Keiden kanssa haluaisit työskennellä? Entä millaisessa ympäristössä tai organisaatiossa?

Millaisten aihepiirien kanssa haluaisit olla päivittäin tekemisissä työssäsi?

Mitä sellaista olet oppinut nykyisessä tai aiemmissa työpaikoissasi, jota voisit käyttää hyödyksi toivomassasi uudessa työssä?

Mitä luulet? Miltä sinusta tuntuu, kun olet päässyt juuri sinulle oikeanlaiseen, innostavaan työhön?

Toivottavasti nämä kysymykset auttavat sinua ajattelussasi eteenpäin. Muista, että uusi työ voi hyvin löytyä myös näinä haastavina aikoina.

Tarvittaessa voit saada lisää merkittävää apua urapohdintoihin, ajatustesi kirkastamiseen ja työnhakuun uravalmentajan kanssa työskentelystä. Olen FM, KM, uravalmentaja Anna Rossi. Teen tällä hetkellä uravalmennuksia etänä esimerkiksi Skypen, Teamsin ja Zoomin välityksellä. Jos kaipaat eteenpäin vievää apua oman urasuunnan löytämiseen tai työnhakuun, ota rohkeasti yhteyttä!