Viisi asiaa, jotka on hyvä ottaa huomioon, jos olet vaihtamassa alaa

Harkitsetko alan vaihtoa?

Olet ehkä huomannut, ettet nykyisessä työtehtävässäsi pääse kunnolla käyttämään vahvuuksiasi tai työtehtävät eivät kiinnosta sinua enää. Tai olet jostain muusta syystä ottamassa uuden askeleen urallasi eteenpäin. Tässä muutamia asioita, joita alan vaihtajan on hyvä käydä ajatuksella läpi.

1) Alan vaihto on aina henkinen prosessi.

Pelissä on identiteetti, omat arvot ja totutut ajatukset siitä, mikä on itselle mahdollista. Onnistunut alan vaihto voi kuitenkin tuoda tullessaan aivan uudenlaisen vapauden tunteen ja kokemuksen, että saa olla myös työssä entistä enemmän oma itsensä. Ajattele, jos voisit aamuisin herätä innostuneena tulevasta työpäivästä. Miltä tuntuisi, jos kokisit päivittäin työsi merkitykselliseksi ja kiinnostavaksi ja saisit työskennellä sinulle mieluisassa työympäristössä?

Toki lähes jokaiseen työhön kuuluu myös niitä vähemmän innostavia hetkiä tai vähemmän mieluisia rutiinitöitä. Se ei kuitenkaan estä tavoittelemasta ja saavuttamasta työtä, joka tuntuu antoisalta ja mielekkäältä.

2) Suurin este itselle oikeanlaisen suunnan löytymiseen ovat yleensä omat ajatukset siitä, mikä on mahdollista ja mikä ei.

Meille on lapsuudesta saakka kertynyt mieleen ajatuksia ja uskomuksia siitä, millaisia olemme. Vanhempien, sisarusten, opettajien ja muiden ihmisten näkemykset siitä, missä olemme hyviä ja missä emme, mitä meidän olisi hyvä opiskella sekä mitä meidän kannattaa tehdä työksemme, voivat edelleen rajoittaa meitä ja estää meitä kurottamasta kohti sitä, mikä on meille luontaista ja mitä todella elämältämme haluaisimme.

Valmennusasiakkaideni kohdalla olen huomannut, että näiden ajatusten tarkastelu ja tarkistaminen tavallisesti vapauttaa ja antaa rohkeutta edetä elämässään haluamaansa suuntaan.

3) Uutta alaa tai uudenlaista työnkuvaa pohtiessa on hyvä aloittaa puhtaalta pöydältä ja antaa itselleen mahdollisuus löytää oikeanlainen työ myös joltain uudelta alalta.

Jos jää vain tuijottamaan aiempia työtehtäviä, suoritettua koulutusta tai omaa CV:tä, valinnan varaa voi tuntua olevan vähemmän kuin mitä todellisuudessa on. Kertyneet suoritukset ja työtodistukset voivat kyllä olla hyödyksi työnhakuvaiheessa, mutta ne kannattaa laittaa hetkeksi syrjään ja antaa itselle mahdollisuus katsoa asioita laajemmin. Mahdollista on sekin, että syvällisen pohdinnan jälkeen päätyy samalle alalle tai samantyyppisiin työtehtäviin kuin aiemmin. Ehkä toisenlainen työympäristö, lyhyempi työmatka tai joustavammat työajat on se ratkaiseva tekijä omalle hyvinvoinnille.

4) Pohdintavaiheessa on tärkeää selvittää, millä tasolla oma itsetuntemus on. On hyvä vähintäänkin miettiä, mitkä ovat itselle tärkeimmät arvot ja mistä ylipäätään on elämässä kiinnostunut.

Joskus uusi ura voi löytyä innostavan harrastuksen parista tai alalta, josta on aina haaveillut, muttei vain ole aiemmin opiskellut alaa tai muuten tullut hakeutuneeksi kohti omien toiveiden mukaista työtä. Omien vahvuuksien selvittäminen on myös tärkeää. Missä olen hyvä? Mikä on minulle luontaista? Millaisten asioiden tekemisestä nautin? Millaisia vahvuuksia muut näkevät minussa?

5) Pohdintaan on hyvä varata aikaa.

Koska arjessa ei välttämättä ole vuosikausiin ehtinyt pysähtyä miettimään omia arvojaan, vahvuuksiaan tai sitä, mitä todella elämältään haluaa, näiden asioiden selkiytyminen voi viedä kuukausia. Pohdinta kuitenkin kannattaa, sillä on tutkittu, että ihmiset ovat tyytyväisimpiä työhönsä silloin, kun he saavat olla omien arvojensa mukaisessa työssä, jossa myös pääsevät hyödyntämään omia vahvuuksiaan.

Moni on parhaimmillaan, kun lisäksi kokee jollain tavalla voivansa työnsä kautta vaikuttaa positiivisesti muihin ihmisiin, ympäristöön tai yhteiskuntaan. Sellaisen työpaikan tavoittelu ei ole yltiöoptimismia eikä mahdottoman unelman perässä juoksemista, vaan täysin mahdollista ja vieläpä todennäköistä, jos antaa itselleen mahdollisuuden rauhassa miettiä, millaisen työpaikan todella haluaa ja lähtee sellaista määrätietoisesti tavoittelemaan askel kerrallaan.

Tukea omalle matkalle voi saada uravalmennuksesta. Uravalmentajan kanssa työskentely auttaa kirkastamaan omia ajatuksia itselle oikeanlaisesta työstä. Uravalmennuksessa käydään tavallisesti useamman valmennuskerran mittainen prosessi, jonka aikana vahvistetaan omaa itsetuntemusta, selvitetään omat vahvuudet ja yksi tai useampia vaihtoehtoja uudeksi työnkuvaksi. Oikean suunnan selvittyä uravalmentaja sparraa tarvittaessa myös työnhaussa ja auttaa valmistautumaan tulevaan työhaastatteluun.

Uravalmennusprosessi onkin myös matka itseen: omiin arvoihin, vahvuuksiin, unelmiin sekä jo olemassa oleviin, mutta joskus piilossa oleviin tietoihin ja taitoihin.

29. lokakuuta, 2018

Kiinnostaisiko tämä ystävääsi? Laita jakoon!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Jätä kommentti